Sfeerbeeld Prima Donna Events

Carmina Burana, ervaar een indrukwekkend totaalspektakel met 135 artiesten op scène

Het meersterwerk van Carl Orff in een grandioze enscenering met koor, orkest & dans!

Betreed de majestueuze wereld van Carmina Burana waar passie, kracht & grandeur samenkomen! Prima Donna Events presenteert het meesterwerk van Carl Orff “Carmina Burana” in een grandioze enscenering met maar liefst 135 artiesten op scène! Ervaar een indrukwekkend totaalspektakel waar alle kunstdisciplines – krachtige choreografieën, indrukwekkende koorpartijen, ijzersterke solisten en een fantastisch live symfonisch orkest – versmelten tot een adembenemende ervaring!

Bereid je voor op een groots en meeslepend schouwspel in een regie en choreografie van Gerard Mosterd.
“Carmina Burana is meer dan een voorstelling, het is een epische reis doorheen tijdloze thema’s van liefde, lot & verlangen!“ “Ervaar de ongeëvenaarde kracht van Carmina Burana in een spectaculaire uitvoering die de grenzen van kunst en emotie overstijgt.”

Boek nu jouw tickets, maak je klaar voor een onvergetelijke en spectaculaire ervaring! Zondag 27 april 2025 in Concertgebouw Brugge, woensdag 30 april 2025 in Trixxo Theater Hasselt, vrijdag 2 mei 2025 in Capitole Gent, zaterdag 3 & zondag 4 mei 2025 in Stadsschouwburg Antwerpen.

Scènebeelden

Scènebeeld Prima Donna Events
Scènebeeld Prima Donna Events
Scènebeeld Prima Donna Events
Scènebeeld Prima Donna Events
Scènebeeld Prima Donna Events
Scènebeeld Prima Donna Events
Scènebeeld Prima Donna Events
Scènebeeld Prima Donna Events
Scènebeeld Prima Donna Events
Scènebeeld Prima Donna Events
Scènebeeld Prima Donna Events
Scènebeeld Prima Donna Events
Scènebeeld Prima Donna Events

​Carmina Burana

Carmina Burana is één van de meest bekende en geliefde werken uit de klassieke muziekgeschiedenis. Het stuk, gecomponeerd door Carl Orff in 1936, is gebaseerd op een verzameling van middeleeuwse liederen en gedichten die werden gevonden in een klooster in Beieren. De teksten van Carmina Burana zijn geschreven in het Latijn, Oud-Frans en Middelhoogduits en behandelen thema’s als liefde, lot, drank en de vergankelijkheid van het leven.

Het stuk bestaat uit 24 nummers, verdeeld over drie delen. Het opent met het beroemde “O Fortuna”, een krachtig en meeslepend koorstuk dat de wispelturigheid van het lot bezingt. Dit nummer is misschien wel het meest herkenbare en iconische deel van Carmina Burana en wordt vaak gebruikt in films, commercials en andere media.

Naast “O Fortuna” bevat Carmina Burana een verscheidenheid aan andere nummers, variërend van vrolijke drinkliederen tot tedere liefdesliederen en indringende klaagliederen. De muziek is opzwepend en ritmisch, met krachtige percussie en koorpartijen die de luisteraar meeslepen in een emotionele achtbaan.

Carmina Burana is een meesterwerk van de 20ste-eeuwse klassieke muziek en wordt nog steeds regelmatig uitgevoerd en opgenomen door orkesten en koren over de hele wereld. Het stuk spreekt tot de verbeelding vanwege de tijdloze thema’s die erin worden behandeld en de krachtige en meeslepende muziek die het bevat.

Carmina Burana is één van de meest indrukwekkende en invloedrijke werken uit de klassieke muziekgeschiedenis. Met zijn krachtige muziek en tijdloze thema’s heeft het stuk een blijvende impact gehad op luisteraars en musici over de hele wereld.

Sfeerbeeld Prima Donna Events

Carl Orff

Carl Orff (1895-1982) was een Duitse componist en pedagoog die wereldwijde erkenning verwierf voor zijn invloedrijke bijdragen aan de muziek en het onderwijs. Geboren op 10 juli 1895 in München, Duitsland, studeerde Orff aan de Akademie der Bildenden Künste en de Ludwig-Maximilians-Universität in München. Hij toonde al op jonge leeftijd interesse in muziek, literatuur en theater.

Orff is het meest bekend om zijn werk “Carmina Burana”, gecomponeerd tussen 1935 en 1936. Dit stuk, geïnspireerd door middeleeuwse Latijnse en Duitse gedichten, werd een van de meest populaire en herkenbare werken van de 20e eeuwse klassieke muziek. De krachtige ritmes, weelderige orkestratie en expressieve koren maken “Carmina Burana” tot een indrukwekkend en meeslepend stuk.

Naast zijn compositorische bijdragen was Orff ook een vernieuwer op het gebied van muziekonderwijs. Hij ontwikkelde een onderwijsmethode bekend als de Orff-Schulwerk, die gericht is op het ontwikkelen van muzikale vaardigheden bij kinderen door middel van improvisatie en creatieve expressie. Deze benadering is wereldwijd overgenomen en blijft een invloedrijke kracht in het muziekonderwijs.

Orff componeerde ook andere werken, waaronder opera’s, toneelmuziek en kamermuziek. Zijn bijdragen aan zowel de hedendaagse klassieke muziek als het onderwijs hebben zijn nalatenschap stevig verankerd in de wereld van muziek en kunst. Carl Orff overleed op 29 maart 1982 in München, maar zijn invloed blijft voortleven door zijn tijdloze composities en onderwijsmethoden.

Sfeerbeeld Prima Donna Events

Middeleeuwse gedichten & liederen

Carmina Burana is een compositie van Carl Orff die gebaseerd is op een verzameling middeleeuwse gedichten & liederen. Het stuk bestaat uit 24 delen en is onderverdeeld in drie grote secties: “Primo Vere” (In het voorjaar), “In Taberna” (In de taverne) en “Cour d’Amours” (Hof der Liefde).

Het verhaal dat in “Carmina Burana” wordt verteld, is complex en omvat een scala aan menselijke ervaringen. De teksten, geschreven in het Latijn, Duits en oud-Frans, behandelen thema’s als liefde, lust, het lot, en de vergankelijkheid van het leven.

In de eerste sectie, “Primo Vere”, wordt de opkomst van de lente gevierd. Het roept beelden op van de vreugde van de natuur, bloemen die bloeien en de liefde die in de lucht hangt. Dit deel is vaak energiek en levendig van aard.

De tweede sectie, “In Taberna”, verplaatst zich naar de sfeer van een herberg. Hier worden de meer wereldse aspecten van het leven verkend, inclusief drinkgelagen, plezier en de veranderlijkheid van menselijke emoties. Het heeft vaak een krachtige en opzwepende toon.

De laatste sectie, “Cour d’Amours”, concentreert zich op het hof van de liefde. Het beschrijft de complexiteit van romantische relaties, de vreugde van de liefde en soms de pijn van het verlies. Dit deel kan variëren van teder en lyrisch tot dramatisch en emotioneel.

Over het algemeen biedt Carmina Burana een rijk palet aan emoties & menselijke ervaringen, versterkt door de krachtige muziek van Carl Orff. Het stuk heeft een blijvende indruk achtergelaten door zijn meeslepende uitvoering en tijdloze thema’s.

Sfeerbeeld Prima Donna Events

O Fortuna

O Fortuna is wellicht het meest bekende deel van “Carmina Burana” en fungeert als het openings- en slotkoor van het stuk. Het is een krachtige en imposante compositie die de luisteraar meteen meesleept in de dramatische wereld van Carl Orff’s meesterwerk.

De tekst van “O Fortuna” is afkomstig uit de middeleeuwse Carmina Burana-manuscripten en is geschreven in het Latijn. De woorden roepen het lot op, de wisselvalligheden van het leven en de onontkoombare kracht van het noodlot. De krachtige en repetitieve melodie, gecombineerd met het indrukwekkende koor, creëert een gevoel van onontkoombaarheid en grootsheid.

De muziek begint en eindigt met dit imposante koorstuk en wordt op verschillende momenten in het werk herhaald, waardoor het een centrale rol speelt in de algehele structuur van “Carmina Burana”. Het krachtige en opwindende karakter van “O Fortuna” heeft het tot een populair en iconisch muziekstuk gemaakt, vaak gebruikt in filmtrailers, reclames en andere media vanwege zijn dramatische impact.

Het gebruik van koor, orkest en de majestueuze melodie van “O Fortuna” draagt bij aan de indrukwekkende en meeslepende ervaring van “Carmina Burana”. Het is een krachtige opening en afsluiting die het publiek onmiddellijk vastgrijpt en de toon zet voor het epische verhaal dat volgt.

close

@primadonnaevents